190207 RACT19banner def

Tweede landelijke RACT & Resource groepen congres, 

Er is veel te melden over RACT & resource groepen, daarom organiseren we een tweede landelijk congres op donderdag 7 februari 2019 in Lantaren-Venster in Rotterdam. Het congres is de ontmoetingsplek voor iedereen die momenteel een steentje bijdraagt aan de implementatie van RACT en/of resource groepen in Nederland of interesse heeft in deze veelbelovende methodiek.

Wanneer: donderdag 7 februari 2019 van 9 tot 5

Waar: LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996, 3072 MD Rotterdam, Nederland

Presentaties: 

Accreditatie: Er wordt accreditatie aangevraagd voor NVvP, VSR, VV&VN, SKJ, 

Toegekend, NVvP, VSR 5pt

Programma:

Plaatje programma RACT 26012019

Download de festival app, hier: https://my.yapp.us/RACT2019 QR code Yapp RACT 2019

De app is het meest actueel en wijzigingen worden direct aangepast. Via de app kunt u ook meer achtergrond informatie downloaden. Heeft u Yapp (de naam van de app) al, voeg deze dan toe, code is: RACT2019

Onze Zweedse experts zijn ook dit jaar weer aanwezig om vanuit hun ervaringen ons verder te helpen, Marcus Lundmark, Ulf Malm en Nisse Berglund

Pionieren in de polder met Resourcegroepen - Saskia van der Wouden , PSYCHIATER, GGZ centraal & Christiaan Sleurink directeur Leger des Heils Flevoland

Praktijkverhalen werken met RACT vanuit Utrecht, Jantine van den Broek (Altrecht)

Wat is de Yucelmethode ‘bouwen aan  herstel’? Mehmet Yucel (YCL)
Ervaring met een resourcegroep, Laura Tuk en Reina Roorda (Altrecht)
Resource groepen als basis van netwerkpsychiatrie, Niels Mulder (Professor in Public Mental Health. Specialties: (F)ACT, Emergency Psychiatry, Coercive Measures, Routine Outcome Monitoring, Treatment Adherence, Recovery)
Vijf jaar ervaring met RACT in Nederland, Frits Bovenberg (Resilience+) en Bram Berkvens (GGZ Breburg)
Resourcegroepen en het landelijke onderzoek: stand van zaken, Cathelijn Tjaden (Trimbos-instituut)

samen2

Achtergrond:

Frits Dorleijn, voorzitter van Stichting RACT Nederland over resourcegroepen: “Wat zou het mooi zijn als bezuinigingen en tekorten niet meer de naam van de geestelijke gezondheidszorg blijven kleuren. En wat zou het mooi zijn als de geestelijke gezondheidszorg de waardering zou krijgen die ze verdient. Er zijn immers in de afgelopen jaren mooie processen op gang gekomen. Laten we samen onderzoeken en verkennen of het werken met resourcegroepen een bijdrage ten goede kan gaan leveren. Het is hard tijd voor een positieve basis onder de samenwerking tussen samenleving, professionals, cliënt en naasten”.

Wat gaan we laten zien tijdens het tweede landelijke congres in 2019? Allereerst uiteraard een uitgebreide update van het landelijk onderzoek, uitgevoerd door Cathelijn Tjaden. Hoe staat het onderzoek ervoor en zijn er al uitkomsten? Daarnaast zoomen we in op de scholing. Wat heeft de scholing opgeleverd en hoe gaan we aan beiden; het onderzoek en de scholing, de komende jaren vervolg geven? Wat is de stand van de modelgetrouwheidschaal? Hoe werkt de R-Met? En wat zijn de eerste bevindingen met het werken met deze schaal? Wat zijn de uitkomsten van de werkbezoeken aan Zweden? En wat kunnen we van de Zweden leren? Of wat kunnen de Zweden van ons leren? Waar verschilt de Nederlandse situatie ten opzichte van de Zweedse en waar liggen de accenten anders? Wat is een RG-Expert? Wat leveren de eerste pilots op bij jeugd-, verslavingszorg- en forensische teams? Etc. etc. Op veel van deze en andere vragen gaan we samen een antwoord geven op donderdag 7 februari 2019 in Rotterdam.

Het congres is toegankelijk voor o.a. medewerkers van ambulante, klinische- crisisinterventie- en ook woonteams. Ervaringsdeskundigen, familie, managers, directeuren en bestuurders nodigen we nadrukkelijk uit om mee te denken en mee te doen. Daarnaast vragen we ook medewerkers van gemeenten om mee te denken over de doorontwikkeling van deze vernieuwende benaderingswijze. Naar ons idee kunnen resourcegroepen een belangrijke brugfunctie vervullen tussen het sociaal domein en de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg. Over dit thema willen we graag in debat.

Resourcegroepen zijn de verbindende schakel tussen de diverse methodieken die momenteel in ontwikkeling zijn binnen de regionale netwerken in Nederland. Iedere cliënt heeft recht op een goed functionerend informeel steunsysteem. Een goed functionerend steunsysteem bestaat vandaag de dag niet alleen meer uit professionals, maar is een mix van betaalde en onbetaalde krachten. Samen dragen we bij aan het herstel en vooral voorkomen van ernstige psychische aandoeningen.

RACT banner

TOP