Powered by 

Vernieuwende GGZ-initiatieven

Een avond vol positiviteit over de GGZ
 
De eerste Nacht in Rotterdam, groots succes! (lees review van Ben)

Programma

De avond is een belevenis op zich waar bij voorkeur alle zintuigen worden geprikkeld. Denk aan livemuziek, interviews met interessante voortrekkers uit de GGZ, dans, interactieve spellen, korte films, poëzie, cabaret, theater en storytelling. Kortom, de programmering is scherp en afwisselend en zoals we gewend zijn van GGZ+: out of the box. De avond is interactief en deelnemers worden uitgenodigd om actief te mee te doen. Na afloop van de voorstellingen is er volop gelegenheid om te netwerken en tot in de late uurtjes, het is immers de Nacht van de GGZ, door te praten en met elkaar iets te drinken. 

 ToonSky

 

Deel II: avondprogramma 20.00 - 22.30

19.55 Openen met heartbeat, in een donkere zaal...
20.00 Volgspot op Gilbert Thomas psychiater/Saxofonist speelt solo JAZZ-repetoire Round MidNight
20.10 Julia Mitomi, Burlesque dans, begeleid door Improvisatie Gilbert Thomas
20.20 Toon Walravens, over het Slechte en het Goede in de mens
20.45 Djazz en Don Deal Duits, ervaringsdeskundige rap!
21.00 Seks en Intimiteit, Stijn Bornewasser en José de Jager
21.30 pauze
21.45 De Muziekdokters, huisband van Duurzaam Verblijf Beilen, GGZ Drenthe
22.05 Voordracht Brenda Froyen over haar boek 'Kortsluiting in mijn hoofd'
22.30 Dirk Corsten, psychiater Maastricht over Stemmen Horen
Borrel met De Muziekdokters, huisband van Duurzaam Verblijf Beilen, GGZ Drenthe

 

Review van Ben van Galen, van de Haagse Hogeschool, 

Als je niet direct in slaap kunt komen, dan is dat meestal omdat de dingen van de dag je nog bezig houden of omdat je nadenkt over de dingen die nog komen gaan.
Gisteravond kon ik niet goed in slaap komen....

Het waren de indrukken van die avond (dinsdag 10 februari) die me bezig hielden en waar ik , gelukkig toch steeds meer wegdromend, over nadacht.
Ik dacht na over de "Nacht van de GGZ", waar ik die avond, samen met Wilma, Annemarie en Mieke geweest was.
Eigenlijk was het niet echt een nacht, maar een avondprogramma in Theater Walhalla in Rotterdam, georganiseerd door de Stichting GGZ+. Een stichting die zich bezighoudt met ontwikkelingen en innovaties in de geestelijke gezondheidszorg, en regelmatig symposia en bijeenkomsten organiseert om deze ontwikkelingen een podium te bieden.

Het was een bijzonder leuke en inspirerende avond.

Gastheer was Rookus Loopik, een gedreven Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige die een groot deel van zijn werkzame tijd heeft doorgebracht in de straten van Amsterdam als deskundig lid van een ACT team, op zoek naar zorgmijders, daklozen, psychiatrisch afhankelijke mensen die hij daar 'bemoeizorg' bood.

De avond had een zeer gevarieerd programma, waarin met name de positieve verhalen en ervaringen in de GGZ een plaats kregen. Verrassende en onverwachte initiatieven van professionals in de zorg, maar ook van vrijwilligers, ondersteuners en van de feitelijke gebruikers van de GGZ.

In een klein, intiem theater (op een prachtige locatie: Katendrecht, met uitzicht op de Maasboulevard, de Erasmusbrug, Hotel New York...) zagen en hoorden we:

...Gilbert Thomas, psychiater en jazzsaxofonist met 'around midnight' repertoire....

...Danseressen in 'Moulin Rouge' sfeer, waarbij het publiek kon aansluiten...

Toon

...Een zeer indrukwekkend verhaal van Toon Walravens, over het Goede en het Slechte in de mens. Toon is beleidsmedewerker en adviseur van de directie van de Woenselse Poort, een forensisch psychiatrische kliniek in Eindhoven. Zelf is hij daar tien jaar behandeld geweest en heeft een aantal jaren in verschillende gevangenissen doorgebracht. Hij vertelde zijn levensverhaal als ervaringsdeskundige en dat leverde –althans bij mij- begrip op voor hoe mensen in soortgelijke omstandigheden leven en wat zij nodig hebben om in onze maatschappij een nieuwe kans te krijgen en hoe moeilijk dat is zonder de juiste bejegening.....

...Djazz en Don Deal Duits, jonge jongens met een meeslepende ervaringsdeskundige rap....

...Stijn en Jose, twee psychologen die in de GGZ de vaak met taboes omgeven onderwerpen seks en intimiteit bespreekbaar proberen te maken....

...De Muziekdokters, de huisband van de afdeling Duurzaam Verblijf Beilen, GGZ Drenthe.
Een swingende band van langverblijvende gebruikers van de GGZ, met een zangeres die bij de band kwam als stagiaire van de Popacademie. In 2013 verzorgde de Muziekdokters een optreden voor Willem Alexander en Maxima...

...Een indrukwekkend verhaal van Brenda Froyen over haar pas verschenen boek 'Kortsluiting in mijn hoofd'. Helaas had zij niet zo'n positieve ervaring met de psychiatrie in Vlaanderen, nadat zij een ernstige kraambedpsychose doormaakte. Hoe een individuele ervaring, op een mooie manier verteld, indruk kan maken op de aanwezigen in de zaal....! Het boek krijgt momenteel veel aandacht in de pers; ik heb het inmiddels aangeschaft.....

Tenslotte een bijdrage van de psychiater Dirk Korsten over de betekenis van 'verhalen vertellen' (narratieven) in de begeleiding van mensen die stemmen horen.

Boeiend, afwisselend, inspirerend, verassend, bruikbaar, ook voor onze studenten, dat waren de woorden die Wilma, Annemarie, Mieke en ik gebruikten toen we, laat in de avond, naar huis terugkeerden.
We gaan er wat mee doen: in de psychiatrieblokken, in de Cova (communicatieve vaardigheden)-lessen, in supervisie, in de gesprekken met collega's....
Hoe precies is nog niet te zeggen, voorlopig zijn het gedachten en plannen die mij bezig houden voor ik in slaap val.
Misschien vanavond wat eerder dan gisteren...

Ben van Galen

Initiatiefnemers en -trekkers

Frits Bovenberg en Marianne van de Linde, Rokus Loopik, Bram Berkvens, Frans Ginjaar en Gijs Francken.

 
TOP