Presentaties:
De presentaties worden geplaatst na toestemming van de makers. Klik hieronder op de tekst voor de presentaties die wij hebben ontvangen.
- Openingspresentatie - Lisette van der Meer
- Lenneke Docter - ART Festival Woonstart juni 2018
- Terugdringen dwang en drang - Yvette Vreeker
- Mensen die wij mensen met licht verstandelijke beperkingen noemen wie zijn het en hoe kunnen we samenwerken - Prof. dr. Xavier Moonen
- WRAP en ART - Dienke Boertien en Karla Nijnens
- Geloven maakt dromen. Onderweg naar het respijthuis - Chantal van den Bogaert
- Kunst in de GGZ_LKCA_ - Finn Minke
- Zorg voor EPA, werken in het netwerk - Tom van Mierlo
- Intensive Care zorg binnen ART!: Werken aan herstel met een uitdagende doelgroep. - Marco van Brunschot & Eveline Duimelaar
- Respijthuis Amerbos_een gekkenhuis gerund door gekken - Floris Broekhuizen
Wanneer: vrijdag 15 juni 2018 van 9u tot 5u.
Waar: Metaal Kathedraal ligt aan Rijksstraatweg 20 te Utrecht. De Metaal Kathedraal is weer een bijzonder inspirerende locatie. Veel buiten op een inspirerend terein waar we grote en kleine presentaties, workshops en andere inspirerende programmaonderdelen organiseren.
Kosten: De kosten zijn 250€ ex btw per deelnemer.
Accreditatie: Er is accreditatie toegekend: VSR, NVvP, VV&VN 5pt
Programma: Het programma tot nu toe. Voor verdieping en achtergrondinformatie, download de festival app, klik hier.
Sprekers en onderwerpen:
Mensen die wij mensen met licht verstandelijke beperkingen noemen: wie zijn het en hoe kunnen we samenwerken? - Prof. dr. Xavier Moonen - Universiteit van Amsterdam / Zuyd Hogeschool; Mensen met licht verstandelijke beperkingen vormen niet één groep. Wie classificeren wij als zodanig? Wat zijn gemiddeld gezien de sterke en zwakke kanten van mensen met LVB en wat betekent de classificatie LVB voor onze communicatie; tips en valkuilen.
Xavier Moonen is orthopedagoog en GZ-psycholoog. Hij is verbonden aan Koraal te Sittard, is bijzonder lector ‘inclusie van mensen met verstandelijke beperkingen’ aan de Zuyd Hogeschool te Heerlen en bijzonder hoogleraar op het gebied van Kennisontwikkeling over jeugdigen en jongvolwassenen met LVB en gedragsproblemen aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn interesse gaat uit naar communicatie met mensen met een (L)VB, naar instrumentontwikkeling voor het (h)erkennen van LVB, naar onderzoek over mensen met verstandelijke beperkingen in contact met politie en justitie en naar het zelf onderzoek doen door mensen met verstandelijke beperkingen.
Who Speaks For Wolf. - Anderhalf uur lang aan de slag met een oude learning stories van de native-american Irokezen (noord Amerikaanse indianen) . Met de voeten op tafel luisteren naar dit verhaal. En daarna aan de slag met de vraag wat dit je leert als GGZ-professional.
Meer info over Odette, zie haar Website
Hospital diversion: respijthuiservaringen uit New York, Breda en Amsterdam Noord - Floris Broekhuizen - Ondersteuner/ peersupporter; Een respijthuis is een aanvulling/ alternatief voor opname en om crisis te voorkomen. Maar hoe creëer je een helende, gelijkwaardige, gastvrije, laagdrempelige en herstelondersteunende omgeving met door en voor mensen met ervaringskennis?
Over Floris: Vooropleidingen: psychologie, communicatiewetenschappen, HBO V, GEO, WRAP-facilitator. Peer advocate (NY,USA) en Certified Peer Specialist (PA,USA). Werkervaring: AMC de Meren (verpleegassistent/ HBO-V Duaal), GGZinGeest (ervaringsdeskundige ACT), Mentrum (ervaringswerker FACT), PEOPLe, Inc (NY, USA) en HvO Querido (ondersteuner respijthuis). Voorzitter stichting Perceval
Terugdringen dwang, of…….. terugdringen dwang én drang? - Yvette Vreeker - Verpleegkundig Specialist ggz, Manuela Konings - senior-vpk, bij HIC Festival, Jurgen vd Meijs - vios. De nieuwe methodiek van de HIC en ART hebben deze initiatieven omarmd in hun werkwijze om te komen tot terugdringen van dwang en drang.
Dit heeft onder meer geleid tot een radicale vermindering van dwang, waarbij vooral het aantal separaties (of EBK-gebruik) drastisch is verminderd.
Het aspect van ‘drang’ wordt echter nauwelijks genoemd en daar zijn ook geen concrete cijfers van terug te vinden. In deze presentatie wordt bekeken wat ‘drang’ is, hoe dit wordt gebruikt binnen de ggz en hoe bewust we ons hiervan zijn.