banner

Het HIC, ART en Respijthuizen Congres wordt gehouden op 12 november 2019.

Datum: 12 november 2019, 9.00 tot 17.00impressie HIC-ART congres 2018

Locatie: Energiehuis, Noordendijk 148, 3311 RR Dordrecht

Presentaties: Hieronder de presentaties waarvan wij toestemming van de auteurs hebben:

 1. Verslag van het congres door Nico de Louw
 2. Een rijk Leven - tekst bij de presentatie
 3. HIC Belgie
 4. Joost Waas - HIC-J Monitor
 5. Safewards op de HIC
 6. Chris van Doren - ART goed uit de'verve'

 7. Joemrati - Open Dialoog op de gesloten afdeling
 8. Suzan Jongenelen - Een kwalitatief onderzoek naar ervaren eenzaamheidsgevoelens bij langdurig opgenomen cliënten met schizofrenie
 9. Ineke Touwen_Het portret_HIC ART
 10. Aukelien Scheffelaar - Presentatie cliënt aan het woord
 11. Samira Brinck - Workshop ART ZEEF
 12. Deire Groenweg - Mijn animatie op maat 
 13. Diane Hoogenboom - Risicomanagement presentatie - aparte Poster
 14. Leonie van Dijk - link naar Prezi

Programma: Klik op het schema voor PDF bestand,

Workshop Ketel 1, 14.45 gaat niet door i.v.m. ziekte. Workshop coginitieve adaptatie training (CAT) in de praktijk.

thema legenda: legenda ARTlegenda HIClegenda Respijtzorg

Blokkenschema HIC ART 111119 

Meer info, download onze congres app: https://my.yapp.us/HICART2019 of download de Yapp app en voer de code HICART2019 in. QR code Yapp HICART2019

 

 • Prof. Niels Mulder & prof. Jaap van Weeghel: HIC en ART als onderdelen van Netwerkpsychiatrie
 • P. Nazir & F. Hoogland - Yulius: In 2020 een HIC bouwen; welke lessen van onze voorgangers nemen we mee?
 • Lisette van der Meer- Lentis; CAT is een psychosociale interventie gericht op het verbeteren van het dagelijks functioneren. In deze presentatie vertellen we wat CAT is, welk onderzoek er naar deze interventie is gedaan en laten we zien hoe je de interventie kan toepassen in de praktijk.
 • Leonie van Dijk en Gilles Schipper - Leviaan: Fasering gaat uit van een tijdelijke situatie gericht op ontwikkeling. Dit is per definitie destigmatiserend.
 • N. Vroegindeweij, T. Van Hengel, M. Bruijze, & W. Ottenhof - Yulius: Safewards op de HIC. HIC is in Nederland de standaard methodiek als het gaat om het terugdringen van dwang en drang. Echter, internationaal wordt Safe Wards als methode veel gebruikt. Onze ervaringen van Safe Wards in Denemarken en de implementatie van deze methodiek naast de HIC methodiek op onze afdeling delen we graag met u middels deze presentatie
 • Suzan Jongenelen - Breburg: Ik voel me alleen, alleen op deze wereld! een kwalitatief onderzoek naar het verminderen van eenzaamheidsgevoelens bij langdurige opgenomen cliënten.
 • Ton Verspoor & Martijn Kole - Lister: Het Enik retreat programma is de afgelopen erg succesvol gebleken als onderdeel van ons recovery college. Deelnemers blijken vaak moeite te hebben om hun dagelijks leven overeind te houden en gebruiken het vijfdaagse retreat programma om meer grip te krijgen op het eigen leven.
 • Q.M. van der Snoek & M. Van Dongen - Yulius: Het structureren van contact met de patiënt op de HIC 2.0. Hoe kom je tot echt contact en een begin van het herstel bij iemand die zeer achterdochtig en angstig is? Tijdens deze presentatie zetten we de theorie op een rij en maken we dit sprekend aan de hand van praktijkvoorbeelden.
 • Tessa Jonker - Lentis: From idea to product: taking you through the steps of ‘User Centered Design’ to help you develop a recovery oriented intervention
 • Jules Tielens - Bij Bram: Een prachtige zorgboerderij, waar we een gezamenlijk initiatief ontwikkelen waar wonen, werken en behandeling met elkaar geïntegreerd is. We hopen hiermee een nieuwe standaard te ontwikkelen voor de zorg voor de mensen die wij op het eerste gezicht niet begrijpen.
 • Lieke Zomer - Amsterdam UMC, locatie VUmc: Het landelijke ART onderzoek: de resultaten van het eerste onderzoekstraject naar de validatie van de ART monitor en de implementatie van ART in de praktijk.
 • Jeannet Achterstraat - Dimence: ART & SRH: krachtig samen door 1 deur! Verbinding leggen tussen de SRH methodiek en het ART model-> vult elkaar aan-> kracht SRH methodiek -> de basis-> presentiegericht, krachtgericht en herstel gericht werken.
 • Samira Brinck en Thamara Prevost - GGZ inGeest: Werken aan functioneel herstel: bijdrage van aandacht voor zelfregulatie en executieve functies. Informatie over, en kennismaken met, zelfregulatie en executieve functies in kader van ook aandacht voor functioneel herstel.
 • Andy Schmit en Ed Rothfusz - Een Rijk Leven voor EPA patiënten: van Parnassia op weg naar de samenleving. Herstel van o.a. identiteit, familie banden, woondoorstroming en sterke vermindering middelen gebruik.

Buitenprogramma door Yulius: Van baken voor revalidatiepsychiatrie naar HIC; de ontwikkeling van het Kasperspad: Tijdens deze workshop, loopt u onder begeleiding van een medewerker en patient van het Kasperspad naar onze locatie, welke volgend jaar gesloopt zal worden. Het Kasperspad was befaamd in de jaren 90 als kliniek voor de revalidatiepsychiatrie. We bespreken de ontwikkeling van het Kasperspad van een baken voor de langdurige en revalidatiepsychiatrie tot spoedkliniek en herstelafdeling.

Debat met onderwerpen als: Veiligheid, de nieuwe wet WVGGZ enz.

Accreditatie: Er is accreditatie aangevraagd voor: 

Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)
Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN)
Registerplein
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals

oorspronkelijk LogoKleinLogo 012 300x95160109 022 Bas Czerwinski web 1920x435

TOP